Itinerari per les Ribes del Manol

Si voleu gaudir d’una interessant passejada tot seguint el curs del riu Manol, al seu pas per Vilafant, és molt senzill: només cal que aneu a l’Ajuntament, demaneu el fulletó informatiu que us servirà de guia, i us dirigiu a Can Massanet.Un cop allí, trobareu les fites que us serviran per guiar-vos. Veureu que n’hi ha de dos tipus: les de color groc són per fer el circuit de BTT, les blaves, són les que haureu de seguir si voleu fer la ruta a peu.

Us avancem que el trajecte no presenta massa dificultat i té una durada aproximada d’entre una hora i mitja i dues hores.Us aconsellem que perdeu alguns minuts observant la bonica alzina de Can Massanet, sota la qual raja un doll d’aigua fresca que no s’atura mai. Aquesta alzina centenària fou declarada arbre monumental per la Generalitat de Catalunya.Comencem la ruta passant tota vora d’un immens camp: a ponent es poden veure la Mare de Déu del Mont i el Bassegoda i des d’aquest indret es poden contemplar belles postes de sol, sobretot en dies de tramuntana.
Can Massanet

Al final del camp, veurem els enormes cingles de la Timba i travessarem el riu, per primera vegada, tot endinsant-nos en una bosquina de freixes, que ens conduirà fins a una antiga pollancreda. Aquesta part de l’itinerari és la més ombrívola i s’obre entre els esbarzers, el sanguinyol, l’arítjol, les mates de gallerans i de rogeta i els nombrosos caus de conills. També es fàcil observar-hi verns, amb enormes branques penjades damunt de l’aigua.

Marges del Manol
Una de les primeres gorgues que visualitzarem, és la d’en Bagué, situada sota l’edifici del Centre de Cultura i Esbarjo i lloc de trobada per fer la bugada, durant èpoques passades. Després ens dirigirem a la Gorga Blava, la més llegendària i misteriosa. Continuant per un camí ombrejat per petites alzines i mates de garric, s’arriba a una zona més àrida i més allunyada del curs del riu, on la ginesta i la farigola embelleixen i perfumen l’ambient.

Passarem prop dels horts del Mas Nou, i anirem en direcció a la Gorga del Figuerencs, molt utilitzada, en temps anteriors, pels banyistes. S’explica que Salvador Dalí hi anava sovint per prendre apunts de la festa i la gresca que s’hi feia.
Si continuem caminant no trigarem gaire estona a veure la impressionant Gorga de Palol, just sota els cingles del conjunt arqueològic de Palol Sabaldòria. Aquest conjunt està format per l’església pre-romànica (segurament dedicada a Sant Miquel), i les restes d’un castell medieval. Prop dels monuments esmentats s’hi troba una masia catalana del S.XVI i l’antiga bòbila d’en Soler.

Si durant el recorregut pareu atenció, serà fàcil que pugueu veure o sentir diversos vertebrats com l’abellarol, el tallarol, la polla d’aigua, el gaig, el blauet, el teixó, la guilla i fins i tot, hi ha qui ha pogut observar-hi la llúdriga.
També és més que probable, que us trobeu amb pneumàtics de cotxes i deixalles de tota mena, que persones sense escrúpols han abandonat en aquest bonic paratge.
Església pre-romànica

Encara ens queda molt per aprendre, però la millor manera de protegir un lloc, és estimar-lo i per estimar-lo, primer cal que el coneguem i que el sentim nostre. Animeu-vos a passejar pel riu Manol!

 

Si vols, baixa't el texte de la Guía en format per Word, que t'explicarà tot allò que pots anar descobrint tu mateix durant el recorregut pel Parc del Manol, a través de les fites numerades de color bau.
Guía Itinerari

Tornar